Sunday, February 5, 2017

HARI KANSER SEDUNIA

Bismillahirrahmannirrahim..

Harini Sha nak kongsikan pada semua.. 
Sebelum tuu..Sha nak tanya..berapa ramaikah antara anda yang tahu bilakah HARI KANSER SEDUNIA??..

Haaa..Buat pengetahuan semua..sebelum ni..Sha memang tak pernah pun ambil tahu tentang hari-hari istimewa yang disambut setiap tahun especially hari yang turut di sambut di seluruh dunia!..contohnya..macam 04 Februari.. anda tahukah ianya merujuk kepada hari apa?

Ya! Hari Kanser Sedunia!..

Dan.pernahkah anda melihat..reben seperti dibawah?..


Berapa ramai antara anda yang tahu..apakah maksud reben berwarna pink?..dan tahukah anda..sebenarnya, banyak lagi warna reben selain warna pink..dan warna setiap reben mewakili setiap penyakit kanser.. Anda ingin tahu.. apakah makna disebalik setiap warna reben?? 


WOW!!!..banyakkan??..saya sendiri pun baru mengetahui tentang reben-reben tersebut mengikut setiap warna.. 😊😊

Ini adalah Sha dan rakan seperjuangan Nurizzati dan Nur Azmah dari team ZQN.
gambar diambil ketika sga (small group activity) pada 04Feb2017 dirumah saya.

Kalau anda dapat lihat disitu..terdapat 4 warna reben..iaitu : 
EMERALD GREEN (Liver Cancer) 
GOLD (Childhood Cancer Awareness & Leukemia Childhood Cancer) 
GRAY (Brain Cancer, Atshma, Diabetes Awareness & Borderline Personality Disorder (BPD).. )
RED ( New York Visual Aids).

Pada asalnya..Sha nak cari reben yang berwarna PINK (Breast Cancer Awareness). Tapi nak buat macammana..dah takde kan.. Demi Support kami dengan Hari Kanser Sedunia ni..Sha ambil jer ape yang ada..

Nak tau kenapa Sha nak sangat reben warna PINK tu? 
Bukan apa.. keluarga sebelah mak Sha ni sebenarnya ada history dengan penyakit Breast Cancer ni. Dan salah seorang makcik Sha (kakak sulong kepada mak) dah meninggal dunia pada tahun lepas disebabkan penyakit tersebut..Al-Fatihah buat beliau..😢

Salah seorang makcik Sha pula (adik perempuan mak) pernah juga menjalankan rawatan pembedahan yang disebabkan masalah yang sama.. Sha sendiri pun pernah menjalankan prosedur rawatan breast cancer ni..mujur hanya kelenjar.. Tetapi..adik perempuan Sha sendiri..dah pun buat pembedahan disebabkan ketumbuhan dibahagian breast nya..😢😢 Allahuakhbar!.. hanya Allah saja yang tahu..bagaimanakah rasanya kesakitan itu..😖

Semoga Allah jauhkan kami daripada penyakit tersebut.. In Shaa Allah.. Aamiinn..


Ok.. berbalik pada HARI KANSER SEDUNIA.. anda tahu?..apakah tema untuk tahun 2017 ni??



#WorldCancerDay  #WeCanICan



YESS!! 
WE CAN HELP 😊

Selamat Menyambut Hari Kanser Sedunia buat semua!..JOM! bersama-samalah kita cegah penyakit Kanser!.. Jaga pemakanan, amalkan makanan yang seimbang dan gaya hidup sihat.😊 


Anda juga boleh dapatkan SET CEGAH KANSER daripada saya..kerana... 
Mencegah itu Lebih Baik Dari Mengubati.. LET'S FIGHT CANCER!!





Sebelum saya akhiri entry saya pada hari ini..sudikanlah hati, bacalah pantun dua kerat yang tak berapa nak kerat dibawah ini..hihi..

Terima Qaseh Daun Keladi,
Jumpa Lagi DiLain Entri.

Perkongsian bersama,

Salam Manis Tanpa Gula,
ShahrazatShahindar
Pakar Qaseh Gold Anda
+60196136827